Pieci veidi kā atdot kredītu

Ātrais kredīts šodien ir ērtākais un salīdzinoši vieglākais legālais veids, kā aizņemties dažāda apmēra naudas summas. Kredītos visbiežāk izmanto, lai nomaksātu steidzamu rēķinu, atdotu parādu, iegādātos kādu preci vai vienkārši iztiktu līdz nākamajai algai. Saņemt šo kredītu ir patiešām vienkārši - personai jābūt vismaz 18 gadus vecai, nepieciešama tikai deklarēta un faktiskās dzīvesvietas adrese Latvijas Republikā, pastāvīgs mobilā telefona pieslēgums, bankas norēķinu konts un regulāri ienākumi, kā arī nedrīkst būt kavēti kredīta maksājumi vai pārkāptas parādsaistības.

Ātrais kredīts šodien ir ērtākais un salīdzinoši vieglākais legālais veids, kā aizņemties dažāda apmēra naudas summas. Kredītos visbiežāk izmanto, lai nomaksātu steidzamu rēķinu, atdotu parādu, iegādātos kādu preci vai vienkārši iztiktu līdz nākamajai algai. Saņemt šo kredītu ir patiešām vienkārši- personai jābūt vismaz 18 gadus vecai, nepieciešama tikai deklarēta un faktiskās dzīvesvietas adrese Latvijas Republikā, pastāvīgs mobilā telefona pieslēgums, bankas norēķinu konts un regulāri ienākumi, kā arī nedrīkst būt kavēti kredīta maksājumi vai pārkāptas parādsaistības.

Aizņemoties ātro kredītu, šķiet, ka pēc mēneša, saņemot algu vai citus ienākumus, kredītu būs iespēja atmaksāt, bet nereti gadās situācijas, kad tas tomēr nav iespējams. Rodas jautājums- ko darīt, ja kredītu nav iespējams atdot laikā? Kādas ir iespējas samazināt procentu likmes un kredīta maksājumu summu? Apskatīsim dažādas iespējas.

Kavēties ar kredīta atmaksu

Šī iespēja ir finansiāli visneizdevīgākā, jo gadījumā, ja kredīts netiek pagarināts, būs jāatmaksā ne tikai kredīta summa un procenti, bet arī automātiski sāks krāties soda procenti un kavējuma nauda. Visbiežāk cilvēki rīkojas tieši šādi, jo nezina par citām iespējām, kā izvairīties no lielām soda maksām vai arī laikus nepamana, ka tuvojas kredīta atdošanas laiks. Teju visās kredītu devēju mājas lapās ir kalkulatori, kuros ievadot kredīta summu, termiņu un kavētās dienas, iespējams apskatīt, kāda summa būs jāatgriež. Tas ļauj jau laikus apzināties, kādas būs sekas, ja tiks kavēta kredīta atmaksa.

Piemēram, ja kredīta summa ir 300 eiro, kredīta termiņš ir 35 dienas, bet tiek nokavētas 20 dienas, tad izmaksas sastāda:

Kredīta summa: 300 eiro

Kredīta cena: 57 eiro

Kavējuma nauda: 71,40 eiro

Kopējā atgriežamā summa: 300 + 57 + 71,40 = 428,40 eiro

Šajā gadījumā kavējuma naudu 71,40 eiro veido 23,8% no kopējās kredīta summas. Dažādos gadījumos procentu likme ir atšķirīga. To ietekmē gan kredīta apjoms un termiņš, gan kavētās dienas.

Pagarināt kredīta aizņemšanās termiņu

Ja nevari kredītu atmaksāt laikā, vienmēr pastāv iespēja pagarināt aizņemšanās termiņu. Parasti to ļauj pagarināt uz 7, 14 vai 30 dienām. Pagarināt atmaksas termiņu var tik reizes, cik vien nepieciešams, bet jārēķinās, ka ar katru reizi aug procentu maksājums, kā arī jāveic atsevišķs maksājums par kredīta pagarināšanu. Visbiežāk maksa par kredīta pagarināšanu sastāda 15-30% no aizdevuma summas.

Tātad, ja aizņēmies 100 eiro, bet gribi pagarināt kredītu, tad šī maksa attiecīgi būs 15-30 eiro, plus procentu maksājums no sākuma summas.

Galvenais noteikums ir, lai tiek atmaksāts kredīts, taču, ja tas nav iespējams, tad var samaksāt daļu aizņemto kredītu un samaksāt kredīta pagarināšanas maksu, tādējādi atlikušo naudas summu atmaksāt pēc mēneša. Katram no aizdevējiem ir savi noteikumi, kā atmaksāt aizdevumu. Ir aizdevēju kompānijas, kas pieprasa maksāt pilnu kredīta pagarināšanas maksu, kaut gan puse no aizņemtā kredīta ir atmaksāta. Taču ir aizdevēji, kas pārrēķina aizdevuma summu, un kredīta pagarināšanas maksa ir jāmaksā tikai par naudas summu, ko esi parādā.

Vēl svarīgi zināt, ka kredīta pagarinājums ir jāveic vēl pirms pienākušas kredīta atdošanas beigas. Ja uztraucies par procentu maksājumiem un iespēju, ka par summu, kura galu galā būs jāatdod, uzzināsi tikai tad, kad būsi pagarinājis aizņemšanās termiņu, noteikti sazinies ar kredītdevēju un jau laikus vaicā atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem. Kredītdevēja pienākums ir skaidri atspoguļot situāciju, kura sekos pēc aizņēmuma termiņa pagarināšanas.

Ātro kredītu apvienošana

Ja kredīti paņemti vairākās kredītdevēju iestādēs, viens no risinājumiem ir aizņemties pie cita kredītdevēja, kas aizdos tādu summu, kura spēs nosegt visus pārējos kredītus. Protams, arī pie šī kredītdevēja būs jāmaksā ikmēneša aizdevuma maksu, bet tā noteikti būs zemāka, nekā visu iepriekš paņemto kredītu procenti kopā, kā arī nebūs jāmaksā kredīta pagarināšanas maksa.

Piemēram, ja ir paņemti divi SMS kredīti dažādās kredītdevēju iestādēs. Viens 100 eiro (A), otrs 300 eiro (B) vērtībā. Abi pagarināti par 15 dienām.

A) 100 eiro kredīta ikmēneša procentu likme ir 10%, kas veido 10 eiro.

B) 300 eiro kredīta ikmēneša procentu likme ir 12%, kas veido 36 eiro.

Abos gadījumos jāmaksā vēl kredīta pagarināšanas maksa, kas sastāda A gadījumā 30 eiro, bet B gadījumā 50 eiro. Kopējās izmaksas: A gadījumā 100 eiro + 10 eiro + 30 eiro = 140 eiro
B gadījumā 300 eiro + 36 eiro + 50 eiro = 386 eiro

Šeit izdevīgi paņemt kredītu pie cita kredītdevēja, izvairīties no tik lielām summām, kuras sastāda ne tikai ikmēneša procentu likme, bet arī pagarināšanas maksa. Tādējādi pie jaunā kredītdevēja nepieciešams aizņemties tikai to summu, kuru sastāda abi kredīti un to procentu likmes. Savukārt atmaksai tiks dots jauns laika posms, kurā būs jāmaksā tikai ikmēneša procentu likme.

Arī šādam kredītam (ātro kredītu apvienošanai) pieteikties internetā iespējams bez maksas. Nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu, kā arī dažos no gadījumiem aizdevējs prasa konta izdruku par pēdējiem 6 mēnešiem. Parasti atbilde no kredītdevēju iestādes tiek saņemta vienas dienas laikā.

Saskaņot ar kreditoru iespējas kredītu atmaksāt pa daļām

Kredītdevēju iestādes visbiežāk ir pretimnākošas un vēlas palīdzēt cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kredīta atmaksu, tāpēc, pirms izvēlēties kredīta termiņu pagarināt vai veikt citas darbības, noteikti nepieciešams sazināties ar kredītdevēju un censties vienoties par atsevišķu kredīta atmaksas plānu.

Parasti kreditori izvēlas piezvanīt un aprunāties par iespējamajiem risinājumiem visiem aizņēmējiem, kas nepagarina kredītu un to arī neatmaksā. Atkarībā no zvanītāja pilnvarām un kreditora iekšējās kredītpolitikas var tikt izmantotas divas taktikas:

1. Drauds ar iekļaušanu parādnieku reģistrā un nodošanu parādu piedzinējiem.

2. Piedāvājums atmaksāt kredītu pa daļām, tas ir, sastādot kredīta atmaksas grafiku. Lai nonāktu līdz šim risinājumam vairumā gadījumu vispirms ir jāveic kredīta pagarinājums vismaz 1 – 2 reizes vai arī jābūt ļoti pārliecinošam sarunā ar kredīta speciālistu.

Jāatceras, ka aizdevēja pienākums nebūt nav piedāvāt iespēju samaksāt kredītu pa daļām, bet aizņēmējam ir iespēja sarunu ceļā piedāvāt iespējas, apsvērt potenciālās summas un termiņus, kuros nauda varētu tikt atdota, un nonākt pie konkrēta gala risinājuma. Ne vienmēr tas izdosies ar pirmo reizi, bet ir vērts mēģināt vērsties pie cita kredītu speciālista, kas, iespējams, būs pretimnākošāks. Jāpiemin, ka arī gadījumā, ja izdodas vienoties par kredīta atmaksāšanu pa daļām, būs jāmaksā pagarināšanas maksa.

Aizņemties kredīta summu no draugiem, paziņām

Lai arī šis variants bieži šķiet pats labākais, jo ne draugi, ne paziņas visbiežāk neprasīs papildus procentus par aizdevumu, tomēr arī tad ir jāapsver iespējas parādu atmaksāt. Ar aizņemto naudu iespējams samaksāt parādu kredītiestādei un atbrīvoties no oficiālā parādu sloga, tomēr arī draugs vai paziņa ar laiku vēlēsies aizdoto naudu atgūt. Ja kredītiestādē ķīlā tiek likta kredītņēmēja reputācija, tad, aizņemoties no draugiem vai paziņām, uz likmes ir draudzība un labas attiecības, kas mēdz pasliktināties gadījumā, ja naudas problēmas ir ilglaicīgas.

Ir apskatīti pieci veidi, kā rīkoties, ja nespējat aizņemto naudu atdot laikā. Katrs no veidiem ir piemērojams individuālai situācijai, tomēr, pirms rīkoties, vienmēr ir vērts ar vēsu prātu apsvērt visus variantus. Atceries, ka kopš 2013. gada februāra Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vienošanos par maksimālo soda procentu apmēru – 100%. Šī summa ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan kredīta piešķiršanas maksu, ja tāda ir bijusi. Tātad, ja aizņēmies 100 eiro, maksimālā summa, ko no Tevis var iegūt, ja neatmaksāji kredītu laicīgi un nepildīji aizdevuma līguma atmaksas termiņu, ir 200 eiro. Divas reizes vairāk, kā aizņēmies.

TOP 5 ātrie kredīti aprīlī

līdz 10000€
līdz 5000€
līdz 5000€
līdz 25000€
līdz 7000€

Tavs palīgs kredītu salīdzināšanā.
Mūsu pakalpojumus izmantojuši 644875 reizes.

to top